De verkiezingen 2014 in Brussel

2014-18, 100 jaar Groote Oorlog.
bruselo.info belicht Brussel vanuit een aparte hoek, montre Bruxelles sur un angle nouveau, beleuchtet Brüssel aus einem besonderen Winckel, throws light on Brussels from unusual angles.

Welcome - Bienvenue - Wilkommen
Deze site wordt volledig herwerkt.Sommige gegevens kunnen verouderd zijn. Onze excuses hiervoor. Dit euvel wordt verholpen bij de lancering van de nieuwe site.

Puzzel Brussel, ontdek de democratie!

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft een piekfijn pakketje educatieve programma’s in petto voor kinderen en jongeren die schoollopen in Brussel. We laten hen op een speelse manier kennismaken met de werking van een parlement.

Puzzel, puzzel aan de wand...
België is een puzzelland. Het bestaat uit drie gewesten en drie gemeenschappen, met een eigen regering en een eigen parlement. Maar hoe passen alle politieke puzzelstukken precies in elkaar? En welke plaats neemt buitenbeentje Brussel in? De klassen die bij ons op bezoek komen kunnen Brussel op een boeiende manier bij elkaar puzzelen. PUZZEL BRUSSEL, dus!

Democratie in actie
Kinderen en jongeren duidelijk maken hoe onze democratie werkt: het is een basisopdracht van het onderwijs. Wij willen scholen graag een handje helpen bij die moeilijke taak. Niet suf en saai, maar spannend. Niet in de klas, maar op de plaats van actie: in het Brussels Parlement. Gun je klas een unieke blik achter de schermen van het politieke bedrijf.

Gratis en voor niks!
Puzzel Brussel is er voor alle Nederlandstalige scholen in Brussel. Maar ook klassen uit Vlaanderen zijn van harte welkom. We hebben voor elke leeftijd een fijne formule in de aanbieding. En uitstekend nieuws voor het schoolbudget: onze programma’s zijn helemaal gratis!


Voor het basisonderwijs
Het Kinderparlement
Voor leerlingen van het zesde leerjaar basisonderwijs staan er elk schooljaar tien tintelende edities van het Kinderparlement op stapel. Zesdeklassers nemen een ochtend lang plaats op de zitjes van het Brussels parlement. Net als echte politici wisselen ze ideeën uit om van Brussel een leuke plek voor kinderen te maken. En natuurlijk mogen ze ook op die stoere stemknopjes drukken! Dit schooljaar is het thema "De stad van je dromen". Alle info vind je hier.
Speurneuzen in het Parlement
Puzzel Brussel stippelt ook reuzeleuke rondleidingen uit voor de vijfde en zesde klas. Spring binnen voor een spannende speurtocht in het parlement. Je volgt er letterlijk de weg van een wet. Die begint bij een briljant plan en wordt werkelijkheid als de stemknopjes op groen springen. Tussendoor hou je halt in commissiezalen, ontdek je knappe kunstwerken en nestel je je knus op de zitjes van het halfrond. Zet je speurneus op en volg de gids! Speurneuzen in het parlement kan het hele schooljaar lang geboekt worden. Een rondleiding met afsluitende quiz duurt 2 uur en is helemaal gratis. Klik hier voor meer details.
Voor het secundair onderwijs
Handige Harry’s in huis
In een parlement werken niet alleen knappe koppen, maar ook Handige Harry’s. Je kan ze leren kennen tijdens een hoogtechnologische tocht door de wereldberoemde wandelgangen. Je loopt langs fonkelende salons en bewondert het halfrond… Maar je wijkt ook af van het rechte pad. Neem een duik in de regiekamer. Bestudeer hoe beelden van een debat in een wip op tv belanden en bekijk het parlement door een vakkundige bril. Handige Harry’s is een uitgelezen programma voor de eerste graad TSO en BSO. Een rondleiding met interactieve quiz duurt 2 uur. Intekenen doe je hier.
Theater in het parlement
Net voor de krokustvakantie pakt Puzzel Brussel uit met een boeiende toneelvoorstelling. Theater van a tot z speelt "Rilke, het relaas van een ramkoers", een ontroerende productie die helemaal draait rond drugs. Klassen van de tweede graad kunnen gratis komen kijken op 8 en 9 februari 2017.
Intekenen doe je zo.
Gezond & Wel
Zijn onze Brusselse jongeren fit van lijf en leden? Bewegen ze genoeg of zitten ze te vaak gekluisterd aan een scherm? Kicken ze op fastfood of eten ze kraakvers? Voelen ze zich goed in hun vel? En weten ze echt alles over veilig vrijen? Kom het zelf uitzoeken tijdens de workshops "Gezond & Wel" voor het derde en vierde jaar middelbaar!
Klik hier voor meer info.
Download Brussel... in je brein "Download Brussel" is een uitdagend programma voor leerlingen van het vijfde en zesde jaar middelbaar. Via een verrassende quiz maken de deelnemers kennis met de Belgische staatsstructuur. Ze zoomen in op het Brussels Parlement, en stellen scherp op de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel. Na afloop leggen de leerlingen elkaar het vuur aan de schenen tijdens een minidebat.
Alle gegevens lees je hier.
Het Parlement voor 17-plussers
De gemeenteraadsverkiezingen 2018 zijn in aantocht dus blikken we graag vooruit met jongeren die (bijna) stemgerechtigd zijn. Wat zijn de do’s-and-don’ts in het stemhokje? Je ontdekt het tijdens een stevige stoomcursus stemmen. Daarna mag je zelf je stem uitbrengen in een écht hokje, maar op een fictieve lijst. In de namiddag ga je de confrontatie aan met Brusselse politici tijdens een heuse speeddate en praten en stemmen we over jongerenplannen in het parlementaire halfrond. Teken in op 26 maart, 17 april, 23 april, 7 mei of 14 mei 2018!
Meer details lees je hier.
Dialoogklassen Brussel - Vlaanderen
Puzzel Brussel houdt samen met ‘de Kracht van je Stem’ van het Vlaams Parlement ook Dialoogklassen Brussel - Vlaanderen. Een klas uit Vlaanderen en een klas uit Brussel gaan de confrontatie aan. Eerst met elkaar, daarna met politici. Deze samenwerking veroverde een vaste stek op de agenda bij beide assemblees.
Herinneringseducatie
Puzzel Brussel maakt dit schooljaar de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog wakker.
Klassen van het eerste tot en met het laatste jaar secundair onderwijs kunnen intekenen voor een interessante wandeling langs de sporen die WOI in Brussel achterliet.
Alle info vindt je hier.
Brussel in Breedbeeld
Puzzel Brussel mikt ook op studenten van hogescholen en universiteiten. We hebben een aangepast educatief programma klaargestoomd: Brussel in breedbeeld Het geknipte middel om een stevige brug te slaan tussen jongeren en politiek!
Afhankelijk van de studierichting, legt het programma andere accenten. Met studenten rechten, zullen we dieper ingaan op het wetgevende werk in een parlement. Studenten journalistiek kunnen dan weer een kijkje nemen op de dienst verslaggeving.
Alle details lees je hier...


Wegwijs in Brussel
Puzzel Brussel heeft ook een prima aanbod voor volwassenen. Het programma ‘Wegwijs in Brussel’ geeft bezoekers een glasheldere presentatie van de Brusselse instellingen, met extra aandacht voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Na afloop volgt er een rondleiding in het parlement. Het programma wordt soepel aangepast op maat van de groep: van culturele organisaties tot anderstaligen die lessen Nederlands volgen.
Extra informatie nodig?

Hilde Vissers
02 213 71 93
hvissers@raadvgc.irisnet.be

Dirk Lagast
02 213 71 94
dlagast@raadvgc.irisnet.be

Karin Balis
02 213 71 95
kbalis@raadvgc.irisnet.be

Informatie & inschrijvingen:
Raad Vlaamse Gemeenschapscommissie - Puzzel Brussel - Lombardstraat 67 - 1000 Brussel
www.puzzelbrussel.be - Tel : 02/213.71.95   -   Email: info@puzzelbrussel.be