De verkiezingen 2014 in Brussel

2014-18, 100 jaar Groote Oorlog.
bruselo.info belicht Brussel vanuit een aparte hoek, montre Bruxelles sur un angle nouveau, beleuchtet Brüssel aus einem besonderen Winckel, throws light on Brussels from unusual angles.

Welcome - Bienvenue - Wilkommen
Het gebouw

"Je gebruikt steen, hout en beton, en met deze materialen bouw je huizen en paleizen.
Dat is de constructie. Een werk van vernuft.
Maar stel je voor dat de muren op zo’n manier naar de hemel oprijzen
dat ik word ontroerd. Plotseling raak je mij in het hart, je doet me goed,
ik ben verheugd en ik zeg: ’Dat is mooi.‘ Dat is architectuur.
De kunst doet haar intrede. Ik zie wat je bedoelt.
Je stemming was voornaam, wreed, betoverend of nobel.
De stenen die je hebt gestapeld vertellen mij dat.
De verhoudingen tussen hen verwijzen niet noodzakelijk naar
wat praktisch of beschrijvend is. Zij zijn de taal van de Architectuur."

Le Corbusier, Vers une architecture

Het huis van de Raad

 

Op 1 december 2005 heeft de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie zijn eigen gebouw officieel in gebruik genomen. De Raad huist aan de Lombardstraat 61-67 in het historisch stadshart van Brussel, op een boogscheut van de Grote Markt en van Manneken Pis. Twee unieke historische panden in ‘Beaux Arts’-stijl zijn in hun oude glorie hersteld, met elkaar verbonden en aangevuld met moderne nieuwbouw. Het bureau Stramien tekende voor de bijzondere architectuur. Het politieke huis van de Vlaams-Brusselse gemeenschap heeft  een zichtbare uitstraling, pal in het centrum van de hoofdstad.

In het gebouw van de Raad, met een totale oppervlakte van bijna 1.600 m², zijn de kabinetten van de voorzitter en de ondervoorzitter, de kantoren van de fractievoorzitters en hun medewerkers en van het griffiepersoneel gehuisvest. Er zijn ook ontvangst- en vergaderruimten, evenals een bibliotheek met leeszaal.

Zijn plenaire vergaderingen en commissievergaderingen houdt de Raad in het aanpalende gebouw van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft veel aandacht besteed aan de kunstintegratie in zijn huis; Zo heeft kunstenaar Philip Aguirre y Otegui, een Vlaming van Baskische oorsprong, drie kunstwerken speciaal gecreëerd voor het gebouw: een levensgroot bronzen dubbelbeeld, De handdruk, een monumentale muurtekening, Brussel en een originele glaswand met bladgoud en Chinese inkt, Landschap in de etalage van het gebouw.

Voorts heeft de Raad intussen in zijn huis een eigen kunstcollectie verzameld, bestaande uit tekeningen, schilderijen, foto’s en beeldhouwwerk van ondermeer Pol Mara, Roger Raveel, Bruno Dyckmans, GAL (Gerard Alsteens), Wladimir Moszowski, Patrick Merckaert, André Coppens, Jo De Smet, Liliane Versluys, Patrick Crombé, Danny De Cock, Geert De Smet en Sigrid Tanghe.

Daarnaast exposeert de Raad kunstwerken uit de befaamde Dexiacollectie.Het gaat om werken in permanente bruikleen van Paul Maas, Charles Dehoy, Fernand Wéry, Hilde Van Sumere, Jörg Madlener, Gaston De Mey en Cornelis Beniti.

De architectuur en de kunstwerken zijn te bewonderen bij een individueel of groepsbezoek. De Raad zorgt ook voor educatieve en vormingsprogramma’s op maat voor scholen, verenigingen en organisaties.

Lees ook onze brochure "LOMBARDSTRAAT 61-67. Het gebouw van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie"

Raad Vlaamse Gemeenschapscommissie - Lombardstraat 67 - 1000 Brussel
Tel : 02/213.71.00   Fax : 02/213.71.01   Email:   info@raadvgc.irisnet.be